Burgerlijke Stand Stadsarchief Amsterdam zoeken in inventaris.

Voor de navigatie op de website van Amsterdam moet je Flashplayer geïnstalleerd hebben. Op zoek naar de geboorte van James John Teding van Berkhout, geboren ongeveer 1850.

Ga naar de website van het Stadsarchief Amsterdam. Beweeg de muis over het woord Archieven en klik op Inventarissen
Vul in het zoekvenster het nummer 5009 in, klik op zoek toegangsnummer en klik op Zoek
Klik op het woord Inventaris
Voeg de link boven in de adresbalk toe aan uw favorieten, ik leg niet uit hoe u dit kunt doen, ik ga ervan uit dat dit bekend is. Klik op het woord Geboorten
Klik op Tienjarige tafels om verder te openen, het ziet er dan uit als bovenstaande afbeelding.
Scrol de pagina zover dat de juiste periode  in beeld is klik daarop en klik op de meest linkse afbeelding in het gedeelte van het alfabet waar u wilt zoeken.
Het nummer boven in de afbeelding eindigt op 1 en is dus de eerste afbeelding, door met de muis over de onderste balk te gaan verschuiven de afbeeldingen. Als je de muis heel langzaam beweegt verspringen de afbeeldingen ook heel langzaam.
Door de muis stil te houden op een afbeelding verschijnt deze in het klein, ook staat het nummer van die afbeelding ernaast. Zoek nu in de afbeeldingen naar de achternaam. Je kan dus makkelijk naar een afbeelding verder in het alfabet gaan.
Door op de kleine afbeelding onder in de balk te klikken verschijnt de afbeelding in het groot. Let op dat het nummer niet meer hetzelfde is als de eerste afbeelding.
Door het muiswieltje te draaien kun je de afbeelding makkelijk vergroten, zodat deze goed leesbaar is. Door de linkermuisknop in te drukken kunt u de afbeelding bewegen. Bij het pijltje staat de naam James John Teding van Berkhout met de datum 26 Aug 1850
Klik nu op Terug naar de website
Klik nu op Eenjarige tafels
Klik op Eenjarige tafel op geboorteakten 1811-1918
Zoek nu de tafel van het betreffende jaar, in dit geval dus 1850
Zoek op dezelfde manier als in de 10-jarige tafels naar de naam. Achter de naam staat de datum en dan nog twee getallen , schrijf deze even op om ze niet te vergeten. In dit geval 5 en 63.
Na op de vorige afbeelding weer op terug naar website te hebben geklikt klikken we nu op het woord Akten
Nu het betreffende jaar opzoeken . Het eerste nummer was 5, dit is het registernummer Klik onder 1850 op de eerste afbeelding van register 5
De afbeelding toont de kaft van het register. De bovenste pijl laat het nummer van de afbeelding zien. Let op de tweede kleine afbeelding, linksonder, deze ziet er iets anders uit dan de rest van de kleine afbeeldingen. Nu het tweede nummer namelijk 63, dit is het folionummer. Tel er 1 of 2 bij op en beweeg dan de muis langzaam over de kleine afbeeldingen todat je bij afbeelding 64 of 65 bent.
Klik op de kleine afbeelding.
Door de afbeelding te vergroten met het muiswiel en de afbeelding door de linker muisknop te verplaatsen zodat de bovenkant van de afbeelding goed leesbaar is zien we rechtsboven het folionummer 62 staan, het afbeeldingsnummer eindigt op 64 (63+1, dus 1 folionummer te laag. . Staat er in de 1-jarige tafel een V(verso) achter het nummer dan is het de achterkant van de bladzijde waar de akte moet staan. Klik als je daarheen moet op Volgende
Door de afbeelding te bewegen kun je de verschillende aktie bekijken. in dit geval was het de onderste akte. In de latere jaren van de burgerlijke stand staat er ook nog een aktenummer bij.
Klik rechtsonder op Downloads, en klik in het kleine venster op Nu voorbereiden
Klik op een van de links om de afbeelding te downloaden.
Voor het doorgeven van een link moet je op het volgende letten. Als link in de adresbalk anders eindigt dan het nummer van de afbeelding, moet je in de link de laatste getallen aanpassen naar het nummer van de afbeelding.
Je haalt door achter de link te klikken in de adresbalk, met backspace de laatste cijfers weg die anders zijn en wijzigt deze naar de laatste cijfers van de afbeelding, zodat beiden gelijk zijn. Klik nogmaals achter de link met de linkermuisknop en sleep de muisaanwijzer naar links todat de link blauw geworden.
Klik dan met de rechtermuisknop en vervolgens op kopieren.

Bovenstaand filmpje is wat er gebeurt als iemand  op de link klikt in een mail, facebookbericht of de link in een nieuw tabblad plakt en dan enter tikt. Je gaat dan als het ware versneld door alle bovenstaande stappen van het zoeken in het jaar van de akte.

Succes met zoeken!!