Burgerlijke Stand Stadsarchief Amsterdam zoeken in inventaris.

Een uitleg aan de hand van een voorbeeld. Op zoek naar de geboorte van James John Teding van Berkhout, geboren ongeveer 1850. Ga naar de website van Stadsarchief Amsterdam

 

Ga met de muis over het woord Archieven en klik op Inventarissen

 

Vul bij Toegangsnummer het nummer 5009 in. Klik op Zoeken. Klik op de link die zich opent in het volgende venster Inventaris van het Archief van de Burgerlijke stand.

 

 

Klik op het plus-teken voor het woord Geboorten,  je hebt nu keuze uit 3 opties, Klik op optie 1.1 Tienjarige tafels en het volgende scherm opent zich.
Zoek de juiste Tienjarige tafel op geboorten  , in dit geval die van 1843-1852, klik hierop.
Hier staan de afbeeldingen van de tafels, klik op de tafel waar de beginletter van de achternaam onder valt. In dit geval 14 A-F.
Klik op een willekeurige afbeelding om te kijken waar je zit in het alfabet met de beginletters van de naam. In dit voorbeeld heb ik op de vierde afbeelding geklikt.
Rechtsonderin staat het pagina nummer gevolgd door het totaal aantal pagina’s. Schat nu ongeveer een pagina waar de naam Berkhout zou kunnen staan. A-F is 6 letters, 426 pagina’s delen door het aantal letters is gemiddeld 70 pagina’per letter, dus de letter B begint ongeveer bij 70. Wijzig 4 naar het getal 70 en klik enter. Je komt nu op een pagina die begint met Bauer, wijzig het nu naar 100 en klik nogmaals op enter de pagina begint met Bergen. Klik nu op het pijltje naar rechts achter het getal 426 en blader zo verder in het alfabet en de afbeeldingen.
Op afbeelding 106 zie je de naam Berkhout en op de 2e regel James John Teding van staan met daarachter een datum. Nu is alleen het jaar van belang nml.  1850, onthoud dit. Klik nu linksboven op terug. Klik in het volgende scherm op Tienjarige tafels om deze weer te sluiten.
Klik eerst op 1.2 Eenjarige tafels en dan op VB Eenjarige tafel op geboorteakten 1811-1918.
Zoek nu naar het jaar 1850. Je kan dit ook doen door de toetscombinatie CLTR-F ( gelijktijdig indrukken van de CTRL toets en de letter F) te gebruiken en dan in het zoekvenster 1850 in te tikken, Je gaat dan automatisch naar het juiste jaar. Klik op een afbeelding om de tafel te openen.
Zoek nu in deze tafel op dezelfde manier als in de Tienjarentafel ,op afbeelding 12 vind je de inschrijving, Met daarachter eerst het registernummer 5 en folionummer 63. Onthoud deze! Je moet nu zoeken in het jaar 1850 naar register 5. Je kan dit doen door  weer helemaal terug te gaan en dan handmatig het jaar en register opzoeken, maar hier op deze website kun je gebruik maken van de Amterdan omlink tabel. Uitleg vind je hier Amsterdam omlinken uitleg en  de tabel zelf hier Amsterdam omlink tabel